Vélemények a magyar és a globális folyamatokról

A teljes ellenzéki összefogás illúziója

2019. június 23. - rutztamas91

2012 óta hallgatjuk bizonyos ellenzékinek mondott csoportok cselekvéspótló szólamait, mely tartalom nélkül csak egy szóból áll: összefogás. Ez a kifejezés sok mindent jelenthetne. Lehetne ez egy magasztos kifejezés amely az emberek közötti együttműködést jelenti, a társadalmi csoportok megbékélését célozza vagy akár, a közös munka értékét is hozzá lehetne rendelni. Ehelyett kiüresítették és az O1G jegyében a gyűlölet illetve a politikai szekták és fanatikusok egyetlen üzenetévé vált.

Fontos lenne végleg megérteni: a választók nem sakktáblán tologatható lélektelen tárgyak. A szavazópolgárok nem csak valami ellen szerveződnek, hanem valami mellett, értékekkel és világnézettel felruházva. 

Az ellenzék erőssége az, ami sok szempontból a gyengéje is.Ez nem más, mint a sokszínűség. A palettán megtalálhatóak a 2010 előtti világot képviselő politikusok, akik ténykedése egyenes úton vezetett a Nemzeti Együttműködés Rendszerének csúfolt demokratúra kialakulásához, miközben jelen vannak az ezzel szemben is létrejött szervezetek, akik alapvetéseiket adnák fel, ha mandátumhoz juttatnák az előbb említett embereket vagy szervezeteket. 

A teljes összefogásról szóló vita és ennek parttalan erőltetése 2010 óta kétszer eredményezett kétharmados felhatalmazást a Fidesznek. Ideje lenne változtatni.

A napokban Debrecenben, mely sokkal inkább apolitikus, minthogy a Fidesz vidéki bástyája, az ellenzéki tárgyalások felbomlottak. Részben ennek okozója az előbb említett értékkonfliktus, részben pedig az Európai Uniós választások csekély, bár sikerként megélt eredménye a Gyurcsány Ferenc féle alakulatnál. 

Nem lehet együttműködni úgy, a 2010 előtti szereplőkkel, ha a végletekig amortizálódott Magyar Szocialista Párt nem tudja elfogadni a tényt, hogy már nem a legnagyobb ellenzéki pártként szerepelnek a versenyben, vagy ha a Demokratikus Koalíció képtelen önmérsékletet gyakorolni és leküzdeni a hatalomvágyat, miközben a hosszú távú közös munkáról kéne beszélni. Nem lehet olyan választási szövetségeket kötni, melyek egy választásra szólnak és csak a mandátum elosztását helyezik előtérbe. Itt négy év kőkemény munkáról kell beszélni!

Lehetett sejteni a Hajdú - Bihar megyei történések irányát, már akkor, amikor a Demokratikus Koalíció nem volt hajlandó támogatni a helyben ismert, és talán még fontosabb, hogy elismert Dr. Zákány Zsoltot. Ha nem tudnak a saját egójukból leadni, mert önmaguk szerint "ők többet érdemelnek" (Varga Zoltánt idézve aki a DK helyi prominense), egyszerűen értelmetlen még tárgyalni is.

Nem marad más hátra, mint előre menni. Új szövetségeket kell alakítani, ahol érték alapon, hosszú távú munkában gondolkodva képezhető alternatíva a Fidesz rabló maffiájával szemben. Most kell lépnie a 21. század pártjainak és létrehozni egy mérsékelt konzervatívokból, zöldekből és liberálisokból álló szövetséget, mely képes új gondolatokat és frissességet hozni mind a hajdú - bihari és debreceni közéletbe. 

 

                                                                                                          - Rutz Tamás